ugotuj to sama #28
w ostatnia niedzielę listopada mogłyśmy ugościć panie na spotkaniu z serii "ugotuj to sama". tym razem rozmawiałyśmy o tym jak zorganizować sobie pracę w kuchni tak, aby sprytnie, szybko i zdrowo przyrządzać pyszności dla naszej rodziny.
przywitała nas paulina, która przedstawiła kilka pomysłów na ekspresowe, a za razem zdrowe i pyszne, pomysły na śniadanie i kolację. zdrowe i syte śniadanie zapewnia nam z pewnością różnorodne koktajle np. z bananów, cytryny, miodu, jabłka z dodatkiem zielonego jarmużu. można też stworzyć pyszne pasty, ktore zapewnią nam zdrowie i energię na początek dnia. dzięki odpowiedniej organizacji unikniemy sięgania po niezdrowe przekąski, a z pewnością zmniejszymy ich ilość.
opowiedziała róznież jak ważnym jest odpowiednie zorganizowanie prac, które odbywają się w kuchni. codzienną czynności mogą ułatwić nam takie właśnie torebeczki, dzięki ktorym możliwe jest mrożenie większej ilości produktów w celu ich szybkiego użycia, np. gdy pojawią się niespodziewani goście lub nie mamy pod ręką świeżych produktów.
mleko kokosowe wykonane w domu oraz podręczny pojemnik, w którym znajdziemy najróżniejsze ziarna i dodatki używane przez nas do śniadania - wszystko w jednym pojemniku, żeby zaoszczędzić tak cenny czas.
uczestniczki mogły częstować się przygotowanymi przez nas kanapeczkami i innymi ekspresowymi smakołykami. na zdjęciu widzimy bardzo szybką w wykonaniu pastę z cieciorki (uprzednio ugotowanej i zamrożonej) z dodatkiem czosnku.
ciasto francuskie oraz mrożone warzywa mogą uratować nasz obiad. kolejne szybkie w wykonaniu danie przygotowane przez kasię. oto przepis:
składniki:
*ciasto francuskie
*warzywa: marchewka, kalafior, brokuł
*300-400 ml śmietany (wymieszana 18% z 30%)
*4 jajka
*3-4 garstki startego żółtego sera
*sól pieprz
1) mrożone ciasto francuskie rozłożyć w najlepiej okrągłej ceramicznej formie. Lekko je przydusić do brzegów i spodu oraz dosyć gęsto nakłuć widelcem. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto przez ok. 10-15 minut.
2) marchewkę, kalafior, brokuły świeże, bądź mrożone zblanszować na parze z dodatkiem soli i tellofix-u
3) wymieszać jaja ze śmietaną z dodatkiem soki i pieprzu do smaku
4) wyłożyć warzywa na podpieczone ciasto, zalać śmietaną z jajkami posypać startym żółtym serem
5) zapiekać wszystko w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 C przez około 20-30 min (pod koniec można włączyć termoobieg)
ekspertka od słodyczy - luizka, rozruszała całe towarzystwo! jej krem z bananow, awokado i karobu czy pianka kokosowa z musem jagodowym podbiły serca wszystkich!
na koniec pojawiła się elunia, która opowiedziała, jak cenne w kuchni mogą być... słoiki. możemy przechowywać w nich różne potrawy, np. zasmażaną kapustę, gołąbki czy domowy sos do spagetti. podczas przygotowywania wystarczy przygotować nieco więcej danej potrawy i zachować ją na 'czarną godzinę'.
następne spotkanie już 18go grudnia (termin przesunięty ze względu na święta). śledźcie nas na facebooku (przystanek niebo), tam przyjmujemy zapisy. do zobaczenia :)